Fruites, verdures i càncer

Amb aquest article inicio una sèrie d’escrits relacionant aliments i càncer, que espero que us sigui d’utilitat.

La conferència de la Odile Fernàndez  de la que ja us he parlat fou una font d’inspiració brutal;  gràcies Odile per compartir la teva experiència amb nosaltres.

Cítrics

Fruites, verdures i càncer

S’ha constatat que un gran consum de fruita i verdura de tot tipus té uns efectes positius en la reducció del risc de patir diferents tipus de càncer.

Les fruites i les verdures contenen compostos bioactius que actuen com a protectors reduint el risc de desenvolupar un càncer. D’aquests compostos destaquem:

          Les vitamines i compostos antioxidants (Vitamina C, vitamina E, carotenoïds, seleni i polifenols)

          Fitoestrògens com els lignans i isoflavones

          Altres compostos com els glucosinalats, àcid fòlic, vitamines B2, B6 i B12, organosulfurats, vitamina A, etc. Que intervénen com a inhibidors o activadors d’enzims metabòlics , com a reparadors del DNA o regulant la diferenciació i proliferació cel·lular.

Per altra banda, cal afegir que l’efecte protector de suplements antioxidants continguts en fruites i verdures no és equivalent a l’efecte del consum de fruites i verdures

          La fibra dietètica té un mecanisme d’acció variable en la prevenció contra el càncer:

a)      Redueix el temps de trànsit intestinal i, per tant, disminueix el d’exposició de diversos carcinògens (que són metabòlits de la digestió de determinats aliments)

b)      Augmenta el volum de la femta i dilueix els carcinògens en el còlon

c)       Redueix el pH del còlon, això fa que augmenti la fermentació i la producció d’àcids grassos de cadena curta

La fibra alimentària prové tant de fruites i verdures com de cereals, llegums i fruits secs i té un efecte protector sobre el càncer de còlon.

D’aquest grup podem destacar:

  • Fruits vermells: gerds, maduixes, mores
  • Crucíferes: Cols, coliflor, bròquil
  • Cítrics: Taronja, llimona, aranja
  • Hortalisses: pastanaga, nap, api, porro, pebrot, tomàquet, all, ceba


Fruits vermells

I pel pròxim post, parlarem de la carn vermella i les carns processades.

Anuncios

Un pensamiento en “Fruites, verdures i càncer

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s